Развитие по случая 127СУ

Follow-up на случая 127СУ

Колеги и приятели,
Тази сутрин, след излъчване на репортажа по БНТ 1, седнах и написах електронно писмо до ръководството на училището.
В него написах следното:
________
“Добър ден!

Както сте разбрали вече сте известни в Републиката. За жалост не с добра практика.

Сами разбирате, че сте нарушили КТ с моето освобождаване. Да не говорим, че не сте поискали и разрешение на Инспекцията по труда и ТЕЛК, защото имам 93% инвалидност. Вие знаете това.

Всичко можеше да бъде цивилизовано ако бяхте разговаряли с мен.

Предлагам ви споразумение и изплащане накуп паричното възнаграждение за летните месеци и месец септември, както и обезщетение от еднократна заплата.

Давам ви срок от една седмица да направите това.

В противен случай ще се виждаме в съда, а там ходя с журналисти! Ще има и пресконференция, която организирам.

Владислав Георгиев”
_____________
Междувременно разговарях с медиатор за извънсъдебни споразумения на Министерството на правосъдието, Georgi Georgiev, един от най-успешните медиатори в Републиката. Той прие моя случай за постигане на извънсъдебно споразумение. Ясно е, че няма как да се върна в това училище. Вече нямам доверие в ръководството. Само да вметна, жената от интервюто е заместник директор Симова и е вероятно на 65 години. Работи като пенсионер. Защо? Ще се досетите ли? МОН знае най-добре….

И така.

Днес, към 14.30 ч. получавам телефонно обаждане от адвокат Илиян Иванов, който “помагал на училището”. Явно родител на ученик…
Разговорът протече така:
Директорката се извиняваме, че така се е получило. Вярно имало обява за учител по английски език ( до сега отричаха и лъжеха нагло - Симова в интервюто, отговорът им до МОН). Междувременно друга учителка била напуснала училището и затова имало обява.
Директорката ми предлагали споразумение:
  • отмяна на заповедта й, което ще ви позволи да се регистрирам в бюрото по труда и да получавам обезщетение в рамките на 9 месеца
  • Три заплати за летните месеци + една заплата като обезщетение.

СЪГЛАСИХ СЕ!
Защо:
  • Щях да водя дълго дело зада получа пак същото
  • Подготвях пресконференция за случая и за всичките дивотии в образованието. Явно приключвам с “възрожденската” си мисия и “кариерно израстване”
  • Колелото вече е завъртяно. Подадох сигнал не заради себе си, а зада се приключи с тази порочна практика. Подадох сигнала, когато излезе обявата за учител по английски в jobs.bg
  • Имам уверението на фактори, че случаят ще послужи за конкретни проверки по всички сигнализирани подобни случаи. Колеги, знам не е леко да се бориш. Разбирам страховете ви. Повечето не сте като мен. Аз все пак имам две западни филологии, чуждестранен опит и работа ще намеря. Разбирам ви, че ви е страх. Но! Ако не сигнализирате и не притискате синдикатите ще страдате вечно.

Изводи:
  • БНТ в лицето на бнт2 и журналистките Gergana Shumkova и Neli Angelova, реагираха мълниеносно. Трудно са получили разрешение да снимат в училището и да говорят съд Симова. Тези две млади момичета извършиха нещо добро за гилдията и образователната система. Нова и БиТиВи дирят жътини само. БНТ е нашата телевизия. Благодаря на БНТ и журналистките.
  • Синдикат образование към КТ”Подкрепа” на които съм все още член запазиха мълчание и не реагираха до този момент. Предадоха ме. За втори път това ми се случва. 1999 НУС и Аспарух Томов. Сега Подкрепа.
  • Получих подкрепа от Енеза Ангелова, синдикалист от СБУ, с която често сме се дрънкаме във ФБ. Това е пример за професионална и човешка солидарност. Няма да забравя доброто Енеза. Даде ми отличен урок.
  • Не се ли бориш и не питаш ли - не те уважават.

Напускам системата огорчен. Преминавам на по-добре заплатена работа. Ще мине мъчно за учениците и училището като институция. Обичам професията си. В нея бях свободен. Няма по-свободна професия.

Считам случая за приключен! Ще ви информирам за развитие по него!
Благодаря ви, че споделихте на стените си линка с интервюто! Благодаря ви за изказаната подкрепа.

Има и още едно нещо. То не е по-малкото.
Дадох урок на трите си деца, че трябва да се борят умно за правата си. Живеят в едно несправедливо капиталистическо общество. Дадох урок и на учениците си.
Който разбрал-разбрал!
Аз казах!

Comments

Popular posts from this blog

Като няма прокопсия-плюл съм в тази орисия!

Как "увисналата карантия" на един мъж предизвика оживена полемика относно "тежкото положение" на учителството.

Безликото чудовище на държавната администрация ни убива. Войната на един от нас с нея.