"Гледайте, гледайте, учителят е съвсем гол!..." или за кожата на един директор на училище

Йоан 8:2-112 И рано сутринта пак дойде в храма; а всичките люде дохождаха при Него, и Той седна и ги поучаваше. 3 И книжниците и фарисеите доведоха [при Него] една жена уловена в прелюбодейство и, като я поставиха насред, казаха Му: 4 Учителю, тази жена биде уловена в самото дело на прелюбодейство. 5 А Моисей ни е заповядал в закона да убиваме такива с камъни; Ти, прочее, що казваш за нея? 6 И това казаха да Го изпитват, за да имат за какво да Го обвиняват. А Исус се наведе на долу и пишеше с пръст на земята. 7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е безгрешен нека пръв хвърли камък на нея. 8 И пак се наведе на долу, и пишеше с пръст на земята. 9 А те, като чуха това разотидоха се един по един, като почнаха от по-старите и следваха до последните; и Исус остана сам, и жената, гдето си беше, насред. 10 И когато се изправи, Исус й рече: Жено, къде са тези, [които те обвиняваха]? Никой ли не те осъди? 11 И тя отговори: Никой Господи. Исус рече: Нито Аз те осъждам; иди си, отсега не съгрешавай вече. 


Всяко чудо за три дни, другарки и другари. Един учител и по стечения на обстоятелствата директор си правил актови снимки. Някой ги пуснал на жълтите медии, които се чудят вече какво скандално да изровят и вече няколко дена медии занимават обществеността с тази случка.

Не съм пуританин и нищо човешко не ми е чуждо. На всичкото отгоре съм и учителка. Никой не може да бъде перфектен. Всеки има своите грехове и не ни е дадено да съдим, за да не бъдем съдени. Но тази случка няма как да не ни накара да се замислим, да поставим въпроси и да потърсим отговорите им.

Налага се да бъда бъде по-обстоен.

Нека да видим какво пише в българския тълковен речник за думата учител.

Учител:Човек, занимаващ се с учителска дейност; преподавател, педагогЧовек, обясняващ и доизграждащ дадени знания, но без да се занимава с учителска дейност. Пример: Константин ме учи на етикет; Константин е мой учител по етикетПреносно Човек притежаващ големи знания и компетенция по дадена тема Пример: Пламен е истински учител по историяСиноними: същ.) преподавател, професор, даскал(същ.) възпитател, педагог, наставник


Какво казва същият речник за думата директор?
·         началник, шеф, ръководител, вожд, главатар, глава на семейство
·         управител
·         надзирател, уредник, администратор
·         глава

 Това уточнение беше важно, защото тук става дума не за продавач в „Плоди и зеленчук“, а за водач и лидер.

Ние, учителите, винаги сме били в полезрението на обществото. Хората поверяват децата си на нас, за да ги възпитаваме и обучаваме, да ги подготвим за живота и пазара на труда.
В случая с този учител и директор на училище не намирам нищо осъдително да си правиш актови снимки или домашно порно. Татковината ни, ВСЕ ОЩЕ, е свободна и демократична държава. Както се казва в онова клише – „Нищо лошо!“
Учителки подкрепят своя директор

Въпросът, обаче, допира до това, че той е допуснал „изтичане“ на тези снимки. В едно свое интервю, днес, той казва, че и ЦРУ е допуснало. Да, но ЦРУ и подобни организации винаги са били и ще бъдат обект на хакерски атаки. Хората, които атакуват компютрите на организации като ЦРУ са в висока компютърна грамотност. В нашият случай, обаче, става дума за частно лице и компютърна техника. Ако някой си е позволил да „хакне“ тази техника със сигурност не е бил затруднен и не са били кой знае какви умения. Този учител, бидейки и учител по информатика, би трябвало да знае как да защити данните в техниката си, би трябвало да е наясно с информационната сигурност. Значи тук става дума за проявена небрежност. Ако ние самите сме такива, как бихме тогава учили и напътствали учениците си!

Ако се работи в облак и данните на смарт телефона и компютъра са синхронизирани нещата стават още по-лесно. А именно:
  • -          влизане в облака от друго място, където техниката е запаметила паролата
  • -          влизане в облака от друго място и по небрежност, излизане не от сметката (акаунта), а просто затваряне на облачното пространство
  • -          оставяне техниката без надзор и липса на парола при „заспиването“ на техниката

Това е моето обяснение относно техническата страна на въпроса. Моля за извинение за не професионалното обяснение, но все пак аз съм само една проста учителка. На всичкото отгоре и западен филолог, което днес е нарицателно.

Следващият момент в цялата история е, че този учител и директор е и политическо лице. Той е съветник на министъра на МОН, която е любимка на целокупния български народ. Той също така е и адепт на налагането на новия закон на ГЕРБ за средното образование. Този закон не бе приет радушно от учителството. С други думи, този учител и директор вече се асоциира с управляващите. А те са особено обичани, както знаете!

Има и един друг момент. Защитата, която един от синдикатите на учителите му оказа.
Това действие предизвиква въпроса – ЗАЩО? Защото той е бил поставен за директор от този синдикат ли? Защото този директор членува в този синдикат ли? Той не е ли член на Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България и Сдружение на директорите в средното образование в Република България?

Учителите и директорите много често имат различни интереси и последните два синдиката много често правят живота на учителите много тежък. 

Тази защита на един синдикат на един директор никак не ми се нрави. Този синдикат ако скачаше така при всяко дискредитиране на обикновени учители и нарушаване на правата им нещата в системата на образованието биха били малко по-други.

Освен това, често употребяваме едно клише „как ще ги стигнем американците?“. Бъдете сигурни, че подобно нещо с публикуване на снимки се случеше в САЩ обектът на снимките нямаше да се отърве само с уволнение.


И последно:
„Защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш? Лицемерецо, извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш как да извадиш сламката от окото на брата си?" (Мат. 7:3, 5).
Значи способността ни да откриваме и отхвърляме злото и порока не само е поела погрешна посока, но и самата ни представа за добро и зло е помътнена и лъжлива. Усилията ни да очистим от греха нашия събрат, без преди това да сме опознали и очистили собствената си душа, ще бъдат безплодни. Ние не можем да извадим сламката от окото на ближния, защото гредата в нашето око ни пречи да видим как. И не бива да се опитваме да го правим, защото вместо полза можем да нанесем вреда и вместо сламката да извадим окото.


Та всяко чудо за три дни!

Comments

Popular posts from this blog

Като няма прокопсия-плюл съм в тази орисия!

Как "увисналата карантия" на един мъж предизвика оживена полемика относно "тежкото положение" на учителството.

Безликото чудовище на държавната администрация ни убива. Войната на един от нас с нея.