Ксавие Лапер дьо Кабан - le gouverneur général s'en va! Vive le nouveau!

Посланикът на Република Франция си отива. Le gouverneur général s'en va! Vive le nouveau!

За мен като прост гражданин на РБългария, един от най простите, както и като виден франкофон, този човек, наличен Превъзходителство, с нищо, освен с парите си, не превъзхожда останалите генерал-губернатори, кандидати за такива, че даже и мен.

Уффф! Май сложно стана. Нека да го кажа по-просто като за прости хора, защото и Той и аз сме прости.

Превъзходителство през всичките тези си години като посланик се държеше като ментор на народа, като президент в сянка, като генерал губернатор. Даваше мнение по наболелите въпроси на вътрешната ни политика, като много внимаваше да не каже Неговото/техните имена.

С какво ще запомня този човек:

- с вмешателството му във вътрешните работи на РБългария. Каква е разликата между него и турския посланик? И двамата се държаха неприемливо.

- с многото голф геймове, партита, разпивки, балове по клубове с "елита" на Татковината. Същият този елит е виновен за състоянието на държавата ни. Същият този елит би трябвало да бъде критикуван от Превъзходителство. Но не!

- с недобрия му български език, който той се опитваше да говори. 
Моля ви, не казвайте че съм хейтър!

 Само онези франкофони, които не са имали възможност на контактуват с френски граждани във Франция не знаят отношението на французите към българите, говорещи добър, да не кажем отличен френски и на моменти по-добър от техния! Французите са много любезни и мили с лошо говорещите техния език, и студено любезни с първите.

- с това, че френският език стана екзотичен в Татковината ни. Даже и в столицата ни училищата с преподаване на френски език са изчезващи, линеещи и умиращи.

- с това, че ни даваше акъл на кого да оставяме страната си, а забравя какво става в la Douce France. Тези, които го изпратили у нас, съсипаха собствествена си страна. Те на кого я оставят? На арабите! На интегристите! 

В град Saint-Denis, сателитен град на Париж, с катедрала приютила френските крале и кралици в гробници, трудно можеш и бира да си купиш. По улиците се носи джалаба и жените са с кърпи. В кв. Дефанс, Париж, полиция не смее да влезе. А Лионската гара...

Та, Превъзходителството да дава акъл в държавата си, а тук трябваше да работи за възраждането на френски език.

Няма да кажа на този човек "На добър час!". То и възможност няма да имам. Единствено се надявам хора да прочетат блога ми и се съгласят с мен. А може и да не се съгласят.


Но този човек ще му кажа: Allez-vous faire foutre, connard!

Comments

Popular posts from this blog

Като няма прокопсия-плюл съм в тази орисия!

Как "увисналата карантия" на един мъж предизвика оживена полемика относно "тежкото положение" на учителството.

Безликото чудовище на държавната администрация ни убива. Войната на един от нас с нея.