Да, време е да се костюмираме, време е да се гримираме, време е да започнем новата учебна година

Щом удари училищното звънче и децата тръгнаха на училище, ние се преместихме на едно дърво в училищния двор, за да може да гледаме оттам в класната стая и покрай децата да научим малко история, малко аритметика, а така също и буквите

 В една реклама за сапунена опера се казва : „Маските падат в буквалния и преносния смисъл, героите ще търпят огромно развитие”.

И аз ще кажа така – на 15 септември байчото ще удари училищната камбанка. Глъч ще огласи българските училища. И тогава маските ще паднат.
„Героите“ в МОН и българското образование няма, обаче, да претърпят никакво развитие. Те просто толкова си могат. Абсурди, хаос и безсмислена дейност кипи. Тогава, на този ден, ние учителите пък ще наденем маските. Заданието ще бъде изпълнено успешно. Всички ще се усмихват. Ще дадем рапорт за изпълнение на поставените безсмислени задачи.

Чака ни трудна учебна година, безпарична. Как да работиш, когато всячески ти пречат да правиш това!

Но време е да се гримираме, време е да се костюмираме, време е да започнем: УЧЕБНАТА ГОДИНА!

Честит първи учебен ден, първолаци и на тебе, сине Андрей! Кураж през следващите 12 години. Ще видите много абсурдни неща. Ще учите много ненужни неща. Ще се научите да се подчинявате, да наизустявате, да цитирате чужди мисли. Между другото ще се ограмотите. Ще се научите да четете и смятате. Всъщност това е най-важното. И там леличката Меглена Кунева ще се опита да ви направи живота по-труден. Но учителките ви си знаят работата. Ще правят това, което знаят, че е правилно и добро! Защото след звънеца учителят остава само пред децата и никой не може да му каже какво да прави и как да сее знания. Всичко остава на тяхната съвест и умения!

Честит първи учебен ден, дванадесетокласници! Учебната година ще се изниже на един дъх! Една безсмислена учебна година, през която вместо да се готвите за кандидатстудентски изпити ще си губите, много често, времето. Но имам една добра новина за вас! Времето е ваше! Ваше е защото сте млади! Кураж и успех! Да се похвалите с прием в добри и доходоносни университетски специалности!
Честит първи учебен ден, млади хора от останалите класове. На добър час! И умната.

Честит първи учебен ден, колеги! Дишайте дълбоко и гледайте с усмивка на недомислиците на началниците. Кимайте с глави и правете това, което знаете и мислите, че е добро! Бъдете човечни и търпеливи с децата ни!


А за мен, от 15 септември, времето започва да тече в обратен ред. Дано да оцелея въпреки „грижите“ на МОН и държавните институции! Дано да оцелея да видя това, което бих искал!


Comments

Popular posts from this blog

Като няма прокопсия-плюл съм в тази орисия!

Как "увисналата карантия" на един мъж предизвика оживена полемика относно "тежкото положение" на учителството.

Безликото чудовище на държавната администрация ни убива. Войната на един от нас с нея.