Велик е нашият войник! Велик, велик - колко велик? Велик през 1900 и Балканската война.

Сегашният върховен главнокомандващ Росен Плевеллиев ще остави въоръжените сили с минус 7000 военнослужещи. Доскоро бяха около 5000 според експерти, вече са доста повече.

Не бива да се чудим защо вакантните места в армията стават все повече. Само Сухопътните войски са с 3000 души под щата. През първата половина на годината са напуснали над 500. Няма кандидати за обявените войнишки места. Не само за войници, но и за курсанти. Офицерите също оредяват. Президентът подписва предложения на правителството за освобождаване на генерали и адмирали, без да има готовност за назначаване на кадри на техните места. В не един случай за отговорни командни длъжности положението се закърпваше с т.нар. и.д.-та, т.е. изпълняващи длъжността.

Честите и резки промени на режима за пенсиониране доведоха не само до напрежение, но и до напускане на стотици офицери, особено от средния ешелон. Той не съзря опасността от въвеждането на възраст за придобиване право на пенсия от военнослужещите. Дори я подкрепяше.

На нито едно от 12-те заседания на Консултативния съвет за национална сигурност, който се председателства от президента, не бе разискван въпросът за привлекателността на военната служба и социалния статус на военнослужещите. Не е било необходимо? Имало е много по-важни въпроси? Може и така да се каже, макар че недостигът, и то в хиляди, на войници, сержанти и офицери едва ли е по-малко тревожно явление. Или нарочно поддържаме по-малък числен състав, за да пести държавата от военни заплати? Може и така да е, след като няма реакция. Дори и да е обсъждан този изключително важен въпрос, резултат няма.

Докато БА праща аскера ни в чужбина на мисия Сърбия поиска от Унгария полицаи за границата с България.

За сравнение – в периода 11-18 август 2016 г. броят на задържаните мигранти бе 816. Така общият брой на мигрантите, които са установени на територията на България от началото на годината до вчера сутринта е 11 692 лица.

Никой не знае колко мигранти с марш на скок пресичат страна ни необезпокоявани!

Едно време вземахме на подбив албанската армия, а сега БА предизвиква презрителни усмивки на съюзниците ни в НАТО и съчувствените накива на командването на РА.

С една дума сегашния главнокомандващ БА, нелюбимецът на народа, познат още като РОСКО Пухльото /идва от пу...ка и мухльо/ сред народа, оставя армията ни окаяно състояние, неспособна да носи военната служба и да отрази една евентуално нападение от юг. Мигрантите, нарипащи от Гърция, яко кютечат нашите армейци в ръкопашни схватки, а не ми се мисли ако носеха и оръжие.

През това време МО на РБългария щяло да сменя името си на Министерство на войната с Руската Федерация!

За 45 години в НРБ и куц съветски войник не бе влизал, а сега се напълнихме с янки, небето ни се охранява от поляци и американци. Преминахме на аутсорсинг!

Велик е нашият войник! Велик, велик, велик но през 1900 и Балканската война! Сега е на гол тумбак чифте пищови!


Comments

Popular posts from this blog

Като няма прокопсия-плюл съм в тази орисия!

Как "увисналата карантия" на един мъж предизвика оживена полемика относно "тежкото положение" на учителството.

Безликото чудовище на държавната администрация ни убива. Войната на един от нас с нея.