Някои съображение относно т.нар. урок по история на Патриарха на Русия и предаването ВЕЧЕР на Саловьев



Гледам Саловьев (Вечер с Владимир Саловьев) от 2015 година всеки път, когато мога. Харесвам предаването, но за първи път гледам такова без антитеза. Обикновено има дебат. В нашият случай нямаше. Багдасаров беше агресивен и нагъл. Единствено представителят на Яблоко, който е от опозиционната партия на Путин се опита да обясни защо се е стигнало до това положение. Не му бе дадена възможност. Той просто не е достатъчно нагъл и агресивен.
Явно е, че предаването ВЕЧЕР със Саловьев е поръчано от кабинета на Путин.

Ще се опитам да обясня моето виждане по скандалния случай с Патриарха на Русия. Той, както и предаването, наляха вода в мелницата на нашите фоби. Празненствата за 3ти март за първи път от няколко години, може би 10, се празнуваха що-годе приемливо, с разни изключения. Любовникът на Де Си Банова се мъчеше всячески да ни набута в конфликт с Русия. През последните 25 години руската култура изчезна от страната ни. Няма руско кино, руска литература. Е, който търси намира, но все пак...На 3ти март, тази година, също имаше изцепки, както от управляващата ГЕРБ и Борисов, лично, така и от подлоги журналисти. Всички се пазеха да не назоват името на Русия. Не говореха толкова за Санстефанския мирен договор, колкото за Брест-Литовския. Никаква релевантност (да си кажа на чист български език). Знамената на Шипка, обаче, говореха друго.

Интересно е, че на разговорът между Президента Радев и Патриарха не са присъствали журналисти. Патриархът на Русия, с цялото ми уважение към страната му, не съм сана, се държа по американски. Изглежда руснаците вече са хванали американския синдром на великата нация. Не биха могли да приемат, че истината винаги е субективна. Убедени в собствената си непогрешимост и уникалност, вървят и мачкат! Както казаха и в предаването : американците за 70 години останаха без никакви приятели в света. Руснаците са напън да направят същото за по-кратък време. Даваха и примери...Поведението на Патриарха не бе приемливо и бе лишена от дипломатичност. Никой, никъде не би приел подобно поведение и назидание от представител на чужда страна. Изключително директен, чак до обидно директен. Няма голяма разлика между неговото поведение и това на Симеонов. Язък му за сана на духовен водач на Русия. Би трябвало да е благ ...Поне аз така си мисля. Добре! Казал на президента какво мисли. Нашият добре е реагирал. Много сдържано и дипломатично. Браво на него. Харесвам го. На Патриархът му беше малко на разговора, че трябваше да говори и на летището същите дивотии. Дивотии! Статията отлично обяснява защо са дивотии. Едва ли той ще я прочете, но тя е добър, даже отличен отговор на думите му. И не той ни дава урок по история, а тази статия му дава този урок. И не само на него….

В предаването на Саловьев наричаха българите предатели, хамьи и какво ли не. Нямаше анализ. Имаше решимост за натриване на нос. Имаше решимост за показване на мускули и всичко звучеше обидно за нас. Говореха за двете световни войни. Но не каза нито дума  за побратимяването на двете ни войски, за това че не ние сме воювали на тяхна територия...Не казаха нито дума за думите на цар Борис III относно нещастието му да има министри англофили, офицери германофили, а народът е русофилски. Не говореха за съпротивата у нас по време на войната. Не казаха нищо за Съборената акция. Не казаха нищо за надписа на входа на катедралата “Александър Невски”, а там е написано всичко...Всички грачеха в един глас. Предатели сме били. Не каза нищо за абдикацията на СССР. Тогава  те спасяваха себе си. А у нас знаете какво беше. Шокирано се споделяше за това, че сме били даже съюзници с Турция, все едно че не е имало пак Молотов-Рибентроп...Истина е, че след Балканските войни, Турция единствено не ни е нападала. Аз пък се радвам, че сме вече добри съседи с Турция. Бих искал да сме такива един ден и с Гърция и Сърбия…

След думите на Патриархът на Русия и това предаване много хора импулсивно ще се настроят против Русия, а не против мейнстрийма там. И ние трябва да се научим-едно е държавата Русия, друго е народът й. Въпреки, че доколкото познавам народопсихологията му, той е лесно манипулируем посредством националистически въздействия.

Да! Аз съм русофил. Харесвам културата, киното, изкуството и езика на Русия. Няма как да не го харесвам. Това е еволюирал старобългарски език. Харесвам Путин. Защо? Това е дълго за обяснение…

Статията казва всичко останало, а аз съм само една проста учителка!


Comments

Popular posts from this blog

Като няма прокопсия-плюл съм в тази орисия!

Как "увисналата карантия" на един мъж предизвика оживена полемика относно "тежкото положение" на учителството.

Безликото чудовище на държавната администрация ни убива. Войната на един от нас с нея.