Когато гръм удари, как ехото заглъхва ...с черно-белите учебници на издателство "Просвета"

Кой разбрал, кой не разбрал и по стара българска традиция, следваща лозунга "Всеки българин експерт по образование, политика и секс" като се почнаха едни прения във ФБ, ум да му зайде на човек.

Този случай е един отличен пример как една зле премерена дума, тази за "притеснените" родители, лош ПР, може да бъде използван за политически цели и кампания към едно голямо и добро издателство като "Просвета".

Като цяло, поне 80 % от родителите в Републиката са "притеснени". Началото на учебната година е един доста тежък удар на семейните бюджети. Купуването на учебници за един клас излиза поне около 200 и косур лева. Само учебниците. Хората са "притеснени" и никой не отрича това. Но за това "притеснение", увеличаващо се все повече и повече през последните 30 години, издателство "Просвета" няма никаква вина. МОН също. МОН си има своите косури и ние ги знаем. Сегашното ръководство на МОН, без съмнение, полага кански усилия учебната година да започне без сътресения, след прекрасното наследство, оставено от Меглена Кунева.

Черно-бели учебници винаги е имало. Много хора предпочитат да копират учебници. Особено тези, които имат неограничен достъп до копирна машина на работните места. Не виждам нищо лошо в това хората да имат избор. Не е лошо и много алтернативи на учебници. Така учителите могат свободно да избират, ако им бъде позволено от директорите. Публична тайна е, че има директори, които получават "облаги" от издателства и ограничават избора на учителите.

Социалното разделение в училище е видно по марковите дрехи, маратонки и смарт телефони. Социалното разделение се вижда и през големите междучасия. Едни ядат мазни баници и пици, други си позволяват добра храна.

Не наличието на черно-белите учебници е проблема на образователната система. Не! Проблемът е, че народа обеднява. Учителите, особено в гимназиален етап, знаят колко е трудно да накарат младежите да си купят учебници. Има и един друг проблем - учениците рядко отварят учебниците. Защо? Това е предмет на друг разговор...

За мен, като учител, проблемът е следния. Високият ДДС от 20 % оскъпява учебници и книги. Ако държавата желае да помогне на образователната система е необходимо намаляването му на 8 % , както е в някои страни на ЕС за:
- книги и учебници
- учебни помагала
- електронни устройства - лаптопи, таблети и др.

"Скандалът" с черно-белите учебници, освен лош ПР, беше използван за отвличане на вниманието от другите, постоянно съпътстващи управлението на ГЕРБ, скандали - Дунарит, суджуци, отвличания, вихрушка се престъпност, НДК и др.


Comments

Popular posts from this blog

Като няма прокопсия-плюл съм в тази орисия!

Как "увисналата карантия" на един мъж предизвика оживена полемика относно "тежкото положение" на учителството.

Безликото чудовище на държавната администрация ни убива. Войната на един от нас с нея.