Къде са те-къде сме ние или как синдикалната "борба" на СБУ (Сбъркани от бач учителки) доведоха до...никъде

Отново се питам - къде са те (медиците - съобщават за 30% увеличение на заплатите на мед.сестрите и лекарите)- къде сте вие, учителите.

Отново осъзнавам, че ви слагат на дирниците си.

Отново осъзнавам, че няма консесус за значимостта на професията ни.
Отново осъзнавам какви бунаци сме - на инат се бием в гърдите и се правим на "възрожденци", работим безплатно, даже ще почнем да си плащаме за да работим.

Отново ругая грозно и страшно...Мързнейки в училището заедно с децата!

От в-к "КАПИТАЛ":

"От вас научавам" - това беше отговорът на премиера Бойко Борисов в края на юни, когато журналисти го попитаха как коментира заявеното от образователния министър Меглена Кунева увеличение на учителските заплати от 1 януари 2017 г. Три месеца и половина по-късно образованието вече е "наш основен приоритет", приходите в бюджета тази година са повече и следващата ще има 223 млн. лв. допълнително за детските градини и училищата, 126 млн. от които ще отидат за по-високи учителски заплати. Основният мотив за отпускането на средствата, съобщено тази седмица от Борисов и синдикатите (и в красноречивото отсъствие на Меглена Кунева или друг представител на министерството й), е обезпечаването на новия Закон за предучилищното и училищното образование. Той обаче беше приет в края на септември 2015 г. и обсъждан финално месеци преди това. Тоест колко биха стрували нововъведенията в него би трябвало да е било ясно доста преди кампанията за президентските избори тази година.

Това, че образованието е ключов, но недофинансиран сектор, а учителите получават неадекватни за труда си възнаграждения, е безспорно и ясно за всички. За да отговорят българските училища на нуждите на учениците, преподавателите, икономиката и цялото общество обаче, са необходими не предизборни подаръци, а целенасочени и добре планирани инвестиции. Инвестиции, които отчитат добрите практики в системата, мотивират качествените учители и директори и гледат напред, защото днешните ученици ще живеят и работят в съвсем различен свят. Останалото е евтин трик за печелене на подкрепа. За справка, вижте интерпретациите в близките до властта медии от тази седмица - почти всички са в стил "Зарадваха учителите".

В същото време нека да видим органа на СБУ (Синдикат на българските учители). Нека да видим дали в него има статии за синдикална борба, борба за увеличаване на РЗ на учителите или се лее мазнотия.
СБУ (Сбъркани от бач учителки) - синдикален орган




Comments

Popular posts from this blog

Като няма прокопсия-плюл съм в тази орисия!

Как "увисналата карантия" на един мъж предизвика оживена полемика относно "тежкото положение" на учителството.

Безликото чудовище на държавната администрация ни убива. Войната на един от нас с нея.